Времето
в
Любляна

18 °C

Частична облачност

вятър 4 км/ч

2024-06-24 14 | 24 °C
2024-06-25 16 | 25 °C
2024-06-26 15 | 27 °C
2024-06-27 15 | 29 °CЛюбляна, Словения- снимки, пътепис, забележителности, времето

Словения - Любляна

Невероятно очарование крие този град- Любляна в Словения. 

Река Любляница минава през центъра на града, покрай бароковите сгради и под укрепленията на старинния замък на хълма- най-забележителното място в столицата Любляна- Люблянския замък. Люблянският замък е построен по времето на келтите и по-късно използван от римляните за наблюдателница. През прозорците му можете да зърнете статуята на Франс Прешерн. Неговата история го превръща в словенския Ромео. Той се самоубива заради любимата си Юлия, която се омъжва за друг на сила. Срещу паметника на загиналия е и нейният бюст “за да бъдат един до друг поне в смъртта”.

Любляна е китно градче, където всичко е на един ъгъл разстояние. Къщите са в стар стил, повлиян от съседките й Австрия и Италия - обагрени в оранжево, червено и охра. Уличките са тесни и с много завои и са осеяни от уютни малки заведения. 

Не може да отидете в столицата без да опитате традиционното боровинково питие - боровинчек. От вината през ракиите и ликьорите – всичко е направено от този плод. Местните пият основно бира и медовина, като марките “Лашко” и “Юнион” са с по-различен вкус от останалите бирени имена.

Задължителна за туристите е разходката по крайбрежната алея на Любляница. През пролетта гледката е особено красива, защото рекатa минава през целия център и всичко е в зеленина. Двата бряга са осеяни с малки кафенца  за отдих. 

На метри от реката в идеалния център се намира един от най-известните стари храмове –францисканската църква Благовещение. Разположена е на площад Прешернов от построяването си през 17-ти век. Срещу нея е друга атракция в града – именитите “Трите моста”.
Единствената катедрала в града носи името “Свети Николай”. В бароков стил е църквата “Света Тройца” , а в небароков католическата църква “Свети Петър”. Трябва да се види моста Змийски над Любляница, построен в началото на миналия век; националната библиотека, сградата на националната галерия, кметството с фонтана “Роба” , Националния музей и белият дроб на Любляна -  Тиволи парк.


Температурата в момента в Любляна e 18 °C

Максималната температура за ДНЕС е 26 °C.
Утре в Любляна се очаква МАКСИМАЛНА температура от 24 °C Следващите няколко дни се очаква промяна в температурите като след 5 дни се очаква минималните температури да достигнат 15 °C, а максималните 29 °C

Сила на вятъра 4 km/ч ENE