Времето
в
Дубровник

29 °C

Частична облачност

вятър 13 км/ч

2020-07-05 22 | 29 °C
2020-07-06 22 | 28 °C
2020-07-07 23 | 29 °C
2020-07-08 20 | 27 °C

Температура на водата

15 °C
и ние...

Ваня, Мартин, Любо и Мария в Хърватска

Заедно с кратко описание на маршрута...

26 април
Тръгнахме от София в 7 часа сутринта. Пътя до Калотина е 50км, ремонтиран, взима малко повече от половин час.
Не случайно по пътя няма бензиностанции, причината е безакцизната безниностанция на границата в която можете да заредите дизел за 0.95 евроцента литъра (Сравнено с 2.30лв в нормална безниностанция). Така зареденият резервоар спокойно може да стигне до Дубровник.
Дори е повече от желателно да стигне, защото иначе риска да осъмнете в някоя босно херцеговска пустош е голяма.

Пътят до Ниш е ремонтиран е в много добро състояние. Качвайки се на магистрала при Ниш си взехме билетче, което се плаща пристигайки в Кралево с незнайни сръбски пари или по лесно с кредитна карта (сумата е 330 динара). Минахме Кралево и продължихме към границата с Босна.

Продължихме за Босна и Херцеговина, за целта хванахме пътя за Вишеград.

Границата между Сърбия и Босна и Херцеговина беше повече от екзотична. Намира се в национален парк. Границата причилича на нещо като пункт за проверка на контрабанден дърводобив каквите има в българските планини. Преди да преминем сръбската граница ни спряха, при място приличащпо на малка горска хижичка изкочи девойка с зеелена шапчица, зелена тениска и панталони тип цвят каки. Девойката поиска 50 динари, които по нашите сметки са 1 лев, защото сме преминали през Сръбският национален парк „Мокра гора”.

След това следва същинската „граница”. Границата е една дървена бариера, която се обслужва от служители приличащи повече на планински водачи отколкото на граничари. Взимат ти паспортите и нещо правят с тях около 15 минути. Предполагам че ги записват в някакви тетрадки или бакалски тефтери от средновековието. На такова място е трудно да си представиш, че човек има друга комуникация освен телефон с шайба. Иначе мястото е уредено и с поредица от спедиторски фирми. Офисите им са разположени в нещо като планински кантони, построени от метал или дърво. В тях има по един стол, пейка или маса и евентуално телефон. Не предполагат извършването на сериозна външнотърговска дейност.

Достигнахме до Вишеград. На излизане от града, разчитайки на почти безупречната Невена (гласът от IGo GPS навигатора), леко пообъркахме пътя.
Истината е, че на първият мост, при единственият в града сфетофаср трябва да се завие надясно. Девойката от навигатора се опита се да ни прекара през един пешеходен мост, малко по-надолу.

На излизане от въпросният Вишеград ни позасече един местен полицай. Бяхме «настъпили» някаква осова линия на платното, която според мен не беше много видима. Полицаят си поговори с нас, но нямаше достатъчно лингвистични способности да си поиска парички и ни пусна без повече проблеми.

След като излязохме от Вишеград попътувахме покрай живописната река Дрина.
Силно впечятление прави ярко зеления (син според Любо) цвят на водата.
Пътя се вие покрай водата и преминава през поредица от тунели.
Тунелите по пътя са много- над 40 (четиридесет) номерирани в низходящ ред и кръстени на местни партизани.

По пътя ни понаваля дъжд, но това не бее проблем за новите ни гуми Michelin Alipn 195/65/15.

Преминахме през Горажде. Надупчените от куршуми къщи са доста подтискаща гледка в град Фоча. Белезите от войната се срещат на всяка трета къща. Иначе живота тече на пръв поглед все едно винаги всичко е били нормално.

Следва планина. Живописният маршрут беше предвестник на големите завои, които ни чакаха. По пътя можете да срещнете и бивши почивни станции, че дори и паметник видно строен във времето на развитият социализъм.

Пътя продължи да се стеснява, докато разминаването на две коли започна да изглежда невъзможно. Вие се пред живописни планини, но е трудно да си представиш че това е място през което пътуват туристи. По скоро прилича на път в дълбоките български провинции през които минава по една кола на един час.

В този участък се сетих за идеята да потърсим Assistance компания в случай на нужда по пътя. Честно казано не можах да си представя например така познатите от България коли на Interamerican Assistance да „дофтасан” на подобни диво място. За това пък на всеки втори стълб има ръчни нарпавени табели с някакъв теелфон, който решихме че е на някаква места сервизна фирма или самозван майстор на който може да се разчита в случай на нужда.

 

27 април 2-ри ден

Тръгнахме към 11 часа  да се запознавем със забележителностите на
Дубровник  Апартамената който резержирахме от София  беше с прекрасна гледка към Стария град и остров Локрум. По препоръка на нашият хазяин  се отправихме към Стария град и си купихме билетчета за стената която заобикаля града. Тя е с дължина 5 км с невероятни панорами които се разкриват след всяка направена крачка.  Въпреки 50 куни на човек( около 8 евро ) които платихме за обилката не съжалихме за нито един евроцент  който сме дали. След обиколката на стената която ни отне около 1.30 2.00 часа  се отправихме по уличките на  стария град които вече бчхме видяли от високо. Разходихме се по Страдун ( главната улица в Стария град), хапнахме сладолед ( не е лош) и продължихме към Фонтана на Унофри, освен това видяхме Ректор палас  Католическа катедрала  и Доминиканския манастир който беще затворен но успяхме да влезем в двотора което е хубаво и спокойно място ако не ви налетят група от японски туристи.  След това се отправихме към пристанището с цел да хапнем и да проверим ниакаква разходка до островите. Панорамната разходка  около Дубровник струваше  80 куни  отказахме се с цел да иа направим  в будва  и се отпправихме в посока Черна гора до Будва йне стигнахме но обиколихме целият Которски залив  Спряхме в котор разгледахме стария град  (Такса няма)които е в пъти по малкък от стария град в дубровник  купихме си боро цигари Боро по евтини от България Възхитихме се на огромният лайнер койито бесхе акостирал на пристранището  и  имахме нам,ерението да посетим будва но по пътя добре позната полицейска плак ни спря и ни осуети намерението оказа се цхе сме в нарушенхие засхтот посред бял  ден нямахме запалени фарове. Полицайте в Черан гора са подкупни  като по нашенско  и вместо установените от закона 35 евро глоба дадоме 10 евро кеш на полицаия и след 40 минути загубено време продължихме за фррръ то което ни стовари на място което ни спесто окло 30 км обикаляне по залива които вече бяхме обходили. За около 1.30 минути бяхме отново в Дубровник На границата с черна гора ни провериха за алкохол месо цигари  вече аи бяхме купили от Черна гора но добре порибрани  в багажника за да не дразнят митничарите излишно  Черна гора   с национална валута евро и не е в европейскиа съюз. Малко поевтина е от Хърватска.

 

очаквайте продължение...

 

Има много морски курорти, които ви харесват... Но... Има и такива - кк Дюни, в които почивате ли веднъж, се връщате отново всяка година!   » adventurestory.bg кк Дюни  

Комплекс Адмирал

Адмирал се намира на 250м от плажа, на първа линия в Свети Влас. Адмирал се намира на 250м от плажа, на първа линия в Свети Влас.

Комплекс Манастира 1 и 2

Първа линия пшремиум! Това е първия апарт-комплекс, положил началото на Диневи Ризорт. Името на комплекса е в чест на древните манастири на това място и архитектурния му стил. Първа линия пшремиум! Това е първия апарт-комплекс, положил началото на Диневи Ризорт. Името на комплекса е в чест на древните манастири на това място и архитектурния му стил.

Апарт-комплекс Делфин

Апарт-комплекс Делфин е на втора линия в Св. Влас, на около 250м от плажа и яхтеното пристанище. Апарт-комплекс Делфин е на втора линия в Св. Влас, на около 250м от плажа и яхтеното пристанище.

Комплекс Южен Бряг

Комплекс Южен Бряг е на втора линия, на около 150 м отплажа на Свети Влас. Комплекс Южен Бряг е на втора линия, на около 150 м отплажа на Свети Влас.

Комплекс Бриз

Само на 200м от плажа на Св. Влас, над комплекс Манастира. Само на 200м от плажа на Св. Влас, над комплекс Манастира.

Боядисване с латекс

6-те основни грешки при боядисване с латекс! Най-важното за боядисването с латекс. Основни правила от Лукс Ремонти БГ Материалът Боядисване с латекс е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Цялостен ремонт на баня- цена и срок

Можем ли да направим цялостен ремонт на баня за 10 дни и на каква цена? Етапи в ремонта на банята Демонтаж на наличното санитарно оборудване и смъкване на плочките.Демонтират се старите плочки и водопровод. Извозват се отпадъците с контейнер до специализирано сметище. Смяна на тръбите в банята.Полага се нов водопровод и нови тръби за чиста... Материалът Цялостен ремонт на баня- цена и срок е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Първи стъпки за един успешен ремонт

Едно условие всеки ремонт да бъде изпълнен добре-Трябва да се гледат цялостно нещата. Трябва да се прозрат връзките между помещенията и условията, които залага специфичното им предназначение. Материалът Първи стъпки за един успешен ремонт е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

За влагата и вътрешната изолация на баня..

Една етична и професионална фирма за вътрешни ремонти ще се погрижи наистина да ви изолира от просмукващата се влага в банята. Материалът За влагата и вътрешната изолация на баня.. е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Започва се. Да изкъртим старото ефективно!

Ако ще правите цялостен ремонт на банята, редът е ясен. Няма да минете без къртене на стени, под, арматура, без прокарване на нови тръби... Материалът Започва се. Да изкъртим старото ефективно! е публикуван за пръв път на Лукс Ремонти БГ.

Какво значи добре ремонтирана баня?

Когато става дума за ремонт на баня, експедитивността е от значение. А за да сме в график, грешките трябва да са сведени до минимум. Което е изискване, преди всичко, за качествени материали, специализирани инструменти и професионални работници. Избраната фирма за ремонт на баня трябва да покаже и докаже, че не прави компромис с материалите, инструментите и хората. Материалът Какво значи добре ремонтирана баня? е публикуван за пръв път на Лукс...